Bilsemester

En viktig sak att tänka på när man reser utomlands med bilen är att man kan komma att passera avgiftsbelagda broar. Även inom Sverige tas faktiskt broavgifter ut i Sundsvall och Motala, vilka administreras av Transportstyrelsen. För personbil ligger broavgiften på 9 kronor i Sundsvall och 5 kronor i Motala så det rör sig inte om stora summor men kan ändå vara bra att känna till.

Broavgift på Öresundsbron

Öresundsbron är en bro som många svenskar passerar på vägen till Danmark och där tas en broavgift ut. Åker man istället färjan mellan Helsingborg och Helsingör, kommer man undan broavgiften.

Att lösa kontantbiljett över Öresundsbron kostar 440 kronor för en enkelresa med personbil upp till 6 meter. Genom att teckna avtalet BroPass, som har en löpande årsavgift på 360 kronor, betalar man istället 198 kronor per passage med personbil upp till 6 meter, eller 120 kronor de tider som snabbtursrabatten gäller. En passage tur- och retur över Öresundsbron kostar alltså 880 kronor utan BroPass och 756 kronor med BroPass, med årsavgiften inräknad, så redan vid första resan tjänar man faktiskt på att teckna ett BroPass. Åker man under året flera gånger fram och tillbaka över bron, blir det avsevärt mycket billigare med BroPass!

Ett alternativ är att skaffa en sändare, så kallad brobizz, att fästa i bilen. På detta sätt behöver man inte hantera vare sig kort eller andra valutor. Det hela går automatiskt och innebär en smidigare upplevelse! För ytterligare info om BroBizz besök länken.

Broavgift på Stora Bältbron

En annan bro där en avgift tas ut när man passerar är Stora Bältbron, som förbinder de danska öarna fyn och Själland. Denna bro kan man exempelvis passera om man reser till Billund, Flensburg eller Kiel. Ett alternativ till att åka över Stora Bältbron är att ta färjan mellan Rödby och Puttgarden.

Att köra över Stora Bältbron kostar 125 DKK för personbil upp till 3 meter och 240 DKK för personbil på 3-6 meter. Är man medlem i Storebælt Fritid och BroBizz får man 5% rabatt, vilket innebär att passagen istället kostar 118,75 DKK respektive 228 DKK. Denna rabatt gäller även på de olika tur- och returbiljetterna. Man kan också köpa en tur- och returbiljett och på så vis spara en liten slant. En Aftonbiljett kostar 290 DKK och innebär en besparing på 190 DKK, Weekendbiljetten på vilken man sparar 60 DKK kostar 420 DKK. Lördags-, Söndags- och Helgdagsbiljetterna kostar 385 DKK, vilket ger en besparing på 95 DKK. I prislistan på Storebælts webbplats finns även prisuppgifter för husbil och motorcykel.