Spara i fonder – Boosta uppgången

Att handla med fonder innebär alltid en risk. En risk att fonderna faller i värde och att man därmed förlorar en del av sitt investerade kapital. Mycket handlar därmed om att välja risk. En del fonder är extremt breda och fokuserar på flera olika marknader. Utöver det har de en viss procent i räntebärande papper. Men med större säkerhet kommer även mindre chans till stora uppgångar.
Den som vågar satsa och vill utnyttja Stockholmsbörsen uppgångar optimalt kan investera i fonden Xact Bull. Det är en fond som handlas likt aktier vilket gör att kursen rör sig över dagen och att personer kan få olika pris på fonden över en hel dag. Detta till skillnad mot fonder som handlas gällande ett pris per dag.

 
Den stora fördelen med Bull är att man kan utnyttja kursuppgången på Stockholmsbörsen och få upp till dubbel värdeökning i jämförelse med dess index. Detta sker genom en hävstångsprincip. Samtidigt innebär det också att risken är stor. Skulle börsen istället gå ner faller värdet på Bull. Den som har en fond som går upp i dubbelt värde får räkna med att förlusten även blir en dubblering. När Xact Bull lanserades blev den snabbt mycket populär och idag finns det ett flertal olika fonder med detta namn. Den som de flesta tänker på är Xact Bull som grundar sig på OMX30 som underliggande index. När OMX30 går upp en procent så går fonden upp 1,5%. Man får därmed ”50% extra”.  Men det finns även varianter av Bull-fonder där uppgången är ännu större.

 
Utöver olika procentsats finns även olika underliggande index. Här kan exempelvis Xact Derivat Bull nämnas som ger 200% på OBX25 eller OMX Long X2 ETF som ger 200% på OMSX30 som underliggande index.

 
Motsatsen mot Bull är Xact Bear. En fond som därmed är bra att ha när börsen går ner. Går börsen ner 1% så går Xact Bear upp det dubbla.