Renovera badrum

Renovera badrummet – tips och tricks för en smidig process

Att renovera badrummet kan vara både en spännande och överväldigande uppgift. Det finns många faktorer att ta hänsyn till, inklusive kostnad, tid och organisering av projektet. Men med rätt planering och rådgivning kan en badrumsrenovering vara ett fantastiskt sätt att förbättra både funktionaliteten och utseendet på ditt badrum. För att komma igång med din badrumsrenovering kan du enkelt begära en offert från kvalitetssäkrade hantverkare som är matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och det är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten för att få en bättre förståelse för hur du kan spara både tid och pengar på din badrumsrenovering.

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

För att få svar på alla dina frågor om renovering av badrum behöver du inte lägga ner mycket tid eller ansträngning. Det tar bara några minuter att fylla i vårt enkla formulär och du kommer att få förslag på företag som har den kompetens som krävs för att utföra arbetet. Det är helt förbehållslöst och du har inget att förlora på att prova. Dessutom kan du ta del av konkreta tips och råd för att få ett lyckat slutresultat och inreda ditt badrum på ett snyggt och praktiskt sätt.

Kakel-på-kakel eller totalrenovering?

När det gäller att renovera ett badrum som känns gammalt och slitet finns två alternativ: att renovera ytskikten eller göra en totalrenovering. Om badrummet är 15-20 år eller äldre och slitet är en totalrenovering det vanligaste alternativet. Om badrummet har mindre än 15 år på nacken och fortfarande har en hög teknisk standard, kan det vara klokt att begränsa projektet till en delrenovering.

Detta innebär att man exempelvis kan lägga ett nytt klinkergolv på det existerande golvet, byta badrumsmöbler, inventarier och armaturer. Det är dock viktigt att notera att det är avgörande att man vet att badrummet är byggt i enlighet med gällande regelverk och att det inte finns några läckage eller fuktskador innan man börjar med att renovera ytskikten.

En del badrumsentreprenörer utför inte delrenoveringar och man kommer inte heller att få någon garanti på badrummet. En totalrenovering kan däremot ge en garanti, förutsatt att entreprenören lämnar garanti på arbetet, vilket inte alla gör. Dessutom får man vid en totalrenovering ett badrum som har den tekniska standard som gäller i dagsläget. Det är viktigt att tänka på att både kakel och klinker kan användas för att renovera badrummet.

Kakel är ett populärt alternativ som ger en klassisk och stilren look, medan klinker är mer slitstarkt och tåligt. För att uppnå en hög teknisk standard är det viktigt att man väljer rätt material för väggar och golv, samt att man ser till att tätskiktet är korrekt utfört. Vid en omfattande badrumsrenovering kan man också överväga att byta ut handfat, badkar, blandare och wc-stolar. Det är viktigt att välja rätt porslin och armaturer för att uppnå den önskade stilen och funktionaliteten.

Våtrumsmattor och våtrumsskivor kan också användas för att skapa en snygg och praktisk yta. Sammanfattningsvis är det viktigt att noga överväga vilken typ av renovering som är lämplig för det aktuella badrummet. En delrenovering kan vara ett bra alternativ om badrummet fortfarande har en hög teknisk standard och inga fuktskador, medan en totalrenovering ger en garanti och ett badrum som uppfyller dagens tekniska standard. Valet av material och inventarier är också viktigt för att skapa en stilren och funktionell yta.

När bör man renovera badrummet?

Badrummets livslängd påverkas av flera faktorer, inklusive hur det byggdes upp under den senaste renoveringen, belastning och kvaliteten på tidigare använda material. Ett badrum bör renoveras med 20-30 års intervall, men många väljer att göra det oftare på grund av förbättrade funktioner och design. Armaturer och handfat har en livslängd på cirka 15 år, medan kakel/klinker och badkar kan hålla betydligt längre än så.renovera-badrum

Det är viktigt att notera att om badrummet inte har renoverats på länge, kan det uppstå problem med fukt och mögel, vilket kan leda till hälsoproblem. När man väljer att renovera badrummet kan det vara bra att planera i förväg och boka in arbetet några månader i förväg. Det är också viktigt att välja rätt tidpunkt på året, då månaderna före och efter sommarsemestern är de mest hektiska för hantverksföretag.

Vintermånaderna kan vara en bra tid att renovera badrummet, då det oftast är lättare att hitta duktiga entreprenörer med mindre arbetsbelastning och bra priser. För att undvika tidsbrist och problem med att utföra åtgärderna är det en god idé att föra en dialog med olika hantverkare någon eller några månader innan man vill påbörja arbetet. Det kan också vara en bra idé att ta in offerter från olika företag för att jämföra priser och kvalitet på arbetet.

Hur mycket kostar det att renovera badrum?

Priserna för en totalrenovering av badrum varierar beroende på standard, storlek och utformning. Genomsnittspriset för badrum, exklusive kakel och badrumsinredning, ligger på cirka 185 000 kronor inklusive moms, baserat på faktiska anbud. Detta pris inkluderar alla hantverksområden och allt arbete. Ett standardpaket med armaturer, badrumsinredning och kakel kan kosta runt 16 000 kronor, vilket innebär att man kan förvänta sig ett genomsnittligt totalpris på cirka 200 000 kronor.renovera-badrum

Priset för badrummet kan dock variera beroende på om kunden väljer att ha exklusiva tillval, vilket kan driva upp priset till 80 000 kronor eller mer. Kunden har dock möjlighet att påverka slutkostnaden för badrummet genom att välja olika tillval. De billigaste badrummen, som i regel är de minsta, har ett slutpris på ner mot 150 000 kronor inklusive moms men exklusive kakel och inventarier.renovera-badrum

Det är dock inte så stor skillnad på små och stora badrum, och man räknar med att ett stort badrum kostar cirka 8 000 kronor (inklusive moms) för varje extra kvadratmeter som ska renoveras. Kostnaden för de tekniska installationerna är relativt lika oavsett vilken storlek det är på badrummet. I vissa fall kan projektet berättiga rotavdraget, vilket kan göra renoveringen mer kostnadseffektiv för kunden. Besök Byggstart för mer information om badrumsrenoveringar och för att hitta konkurrenskraftiga och kvalitetssäkrade badrumsentreprenörer. Här finns en liknande artikel på samma tema: Bygga nytt badrum.

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

För att delta i den här undersökningen tar det bara några minuter av din tid och det är helt anonymt. Du behöver inte oroa dig för att dina svar kommer att kopplas till din identitet. Det här är en möjlighet för dig att dela din åsikt och hjälpa till att forma framtiden för [produkten/tjänsten]. Här är några punkter att tänka på när du svarar på frågorna:

 • Svara ärligt och så fullständigt som möjligt.
 • Försök att inte lämna några frågor obesvarade.
 • Tänk på din erfarenhet av [produkten/tjänsten] när du svarar på frågorna.

Tack för att du tar dig tid att delta i undersökningen. Dina åsikter är viktiga för oss och vi uppskattar ditt engagemang.

Hur man kan spara pengar när man renoverar badrummet?

Renovering av badrummet kan vara en dyr process, men det finns sätt att hålla kostnaderna nere. Här är några tips för att spara pengar:

 • Rivning: Om man är händig och har tidigare erfarenhet kan man överväga att riva badrummet själv. Detta kan spara mellan 8 000 – 20 000 kronor. Det är dock viktigt att man är försiktig och inte skadar tekniska installationer.
 • Priserbjudanden på kakel: Priserna på kakel och klinker varierar från cirka 150 kronor per kvadratmeter till tusentals kronor. Genom att vara flexibel med designen och vänta in olika erbjudanden och kampanjer hos olika byggkedjor kan man spara mycket pengar. Det är viktigt att komma ihåg att man även bör räkna med kvadratmeter för väggarna om man vill sätta kakel där.
 • Använd våtrumsplattor på väggarna istället för kakel: Våtrumsplattor är billigare än kakel och arbetet med att sätta upp dem är också billigare.
 • Bra erbjudanden på armaturer och möbler: Precis som med kakel och klinker varierar priserna mycket och man kan spara pengar genom att leta efter bra erbjudanden på de artiklar som man vill ha. Det är också viktigt att komma ihåg att entreprenörer ofta har rabatter som man kan utnyttja.

Det är viktigt att komma ihåg att vissa åtgärder, såsom tätskikt, elarbete, rörläggning och plattsättning, måste utföras av kvalificerade hantverkare. Men genom att använda dessa tips kan man hålla kostnaderna nere och renovera badrummet på ett budgetvänligt sätt.

Lönar det sig att renovera badrummet?

Att renovera ett badrum kan vara en kostsam investering och det är inte säkert att man får igen pengarna när man säljer bostaden. Effekten av en badrumsrenovering på bostadens försäljningspris varierar utifrån flera faktorer, såsom stilen man väljer och priset för renoveringen. Enligt experter är det viktigt att välja en inredningsstil som tilltalar många, eftersom det ökar chansen att många intressenter gillar badrummet. Dessutom är det en fördel att hitta bra erbjudanden på kakel, klinker, armaturer och möbler för att göra en bra deal. Det är också viktigt att ta in minst två offerter för själva jobbet så att man kan vara säker på att man får ett konkurrenskraftigt pris.

 • En annan viktig faktor är att se till att få en detaljerad dokumentation över det utförda arbetet så att man kan visa upp den vid en eventuell försäljning av bostaden. Det lönar sig att anlita ett företag med våtrumscertifiering eftersom det är en extra kvalitetsstämpel på att arbetet är korrekt utfört.
 • Även åldern på badrummet spelar en roll för värdeökningen. Om badrummet är relativt nytt kommer värdeökningen för en badrumsrenovering inte vara så märkbar.
 • Generellt sett värderas en badrumsrenovering som en mer riskabel investering i samband med en bostadsförsäljning jämfört med enklare och billigare åtgärder som byte av golv och målning. Det är viktigt att notera att det inte finns något facit för hur mycket en badrumsrenovering kan öka bostadens försäljningspris och det är upp till varje enskild köpare att avgöra om det är värt investeringen.
 • Det är också viktigt att ta hänsyn till avdrag och garantier som kan påverka kostnaden och värdet av en badrumsrenovering. Det är rekommenderat att söka råd från experter och göra en noggrann bedömning av kostnaderna och fördelarna innan man bestämmer sig för att renovera sitt badrum.

Hur lång tid tar det att renovera ett badrum?

En totalrenovering av ett badrum kan ta allt från 2-6 veckor. Tidsåtgången beror på faktorer som rummets storlek, projektets svårighetsgrad och entreprenörens effektivitet och kapacitet. Normalt tar renoveringen 3-4 veckor. Rivning av befintlig inredning, plattsättning, spackling och installation av nya armaturer är några av de moment som kan ta tid under renoveringen. Det är viktigt att tänka på att det kan ta lång tid att få kakel och möbler levererade, så det är bra att vara ute i god tid med beställningen. Om badrummet är det enda i bostaden kan det vara skönt att flytta ut under renoveringen. Det är också klokt att lägga in en 1-2 veckors buffert i planeringen ifall någon del i projektet blir försenad.

Behöver jag ett godkännande från kommunen?

Vid renovering av badrum är det normalt sett inte nödvändigt att ansöka om bygglov eller göra en anmälan till kommunen. Det finns dock vissa åtgärder som kan kräva bygglov och anmälan till kommunen. För att undvika eventuella problem är det därför viktigt att känna till vilka åtgärder som kräver godkännande. Följande åtgärder är anmälningspliktiga och kan kräva bygglov:

 • Byte av avlopp eller jordrör som bryter brandcellen
 • Ändringar och åtgärder i bärande väggar eller husets grundkonstruktion
 • Om en biarea (oinrett utrymme) ska göras om till boyta (badrum) eftersom detta innebär en förändrad användning av utrymmet
 • Dra nya rör eller göra avsevärda ändringar i befintliga VA-stammar

Om man bor i ett lägenhetshus är det viktigt att kontrollera om brandcellen bryts eller inte, innan man påbörjar projektet. En badrumsentreprenör kan hjälpa till med ansökan till kommunen om det krävs godkännande för renoveringen. Det är alltså viktigt att vara medveten om vilka åtgärder som kräver godkännande från kommunen för att undvika eventuella problem och förseningar i renoveringsprojektet.

Ska jag anlita en inredningsarkitekt?

När man ska renovera sitt badrum kan det vara en bra idé att anlita en inredningsarkitekt för att få professionell hjälp med design och materialval. En inredningsarkitekt kan hjälpa till med förslag på olika sorters kakel och klinker, belysning, möbler, armaturer och planlösning i rummet. Det kan vara särskilt användbart om man ska göra en större ombyggnation av badrummet eller om man vill skapa ett unikt badrum. Vi ha skrivit en liknande artikel om detta här Renovera källare.

En inredningsarkitekt tar vanligtvis mellan 4.000 upp till 20.000 kronor inklusive moms för att göra en design till ett badrum. Priset varierar beroende på hur stort badrummet är. Byggstart samarbetar med flera inredningsarkitekter och kan sätta dig i kontakt med den rätta för just ditt projekt. En fördel med att anlita en inredningsarkitekt är att man får en detaljerad beskrivning över vad som ska göras och hur det nya badrummet kommer att se ut. Detta gör det lättare för entreprenörer att ge en rättvisande offert på arbetet.

En inredningsarkitekt kan också hjälpa till med att välja ut lämpliga badrumsmöbler, badrumsskåp, belysning, speglar, krokar, tvättkorgar och andra badrumstillbehör. Oavsett om man vill skapa ett lyxigt badrum eller ett funktionellt familjebadrum kan en inredningsarkitekt hjälpa till med utformningen av badrummet för att skapa en optimal och praktisk lösning.

Hur ska jag organisera projektet?

Att organisera ett badrumsprojekt kan vara en utmaning för en privatperson. Det är många olika hantverksområden inblandade och det kan vara svårt att koordinera allt själv. Därför är det vanligt att anlita en badrumsentreprenör som tar hela ansvaret för projektet och sköter projektledningen. En badrumsentreprenör är oftast ett VVS-företag eller ett byggföretag som har gedigen erfarenhet av att arbeta med badrum. De har fasta samarbetspartners inom de olika hantverksområdena och har ett nära och effektivt samarbete med de företagen. Detta gör att projektet kan genomföras smidigt och effektivt.

När man anlitar en badrumsentreprenör tar man inte bara bort ansvaret att koordinera de olika hantverksområdena själv, utan man minskar också risken för reklamationer. En totalentreprenör ser till att alla delar av projektet genomförs på ett korrekt sätt och om det skulle uppstå problem i efterhand så är det enklare att hantera då man endast behöver ha kontakt med en aktör. För att hitta kvalitetssäkrade verksamheter som renoverar badrum i närheten av där man bor kan man gå vidare till Byggstart förstasida och registrera sitt projekt. Där kan man hitta badrumsentreprenörer som har gedigen erfarenhet av att arbeta med badrum och kan ta hela ansvaret för projektet.

Hur hittar man rätt företag för att utföra arbetet?

Att välja rätt företag för att utföra badrumsrenoveringen är en av de viktigaste besluten du kommer att göra. Det är avgörande att arbetet utförs av kvalificerade hantverkare med rätt erfarenhet och kompetens. För att hitta rätt företag kan man använda sig av olika metoder. En effektiv metod är att registrera sitt projekt gratis på Byggstart. Där kan man komma i kontakt med kvalitetssäkrade entreprenörer i sitt närområde. Efter att man har fått in offerter från olika företag, bör man undersöka företagens referensprojekt, ekonomiska soliditet, eventuell garantitid, våtrumscertifiering, ansvarsförsäkring och genomförandekapacitet. Priset är också en viktig faktor att ta hänsyn till, men man bör komma ihåg att kontrollera att offerterna går att jämföra och att kakel/klinker och möbler i regel inte ingår i priset. Dessutom är personkemin med projektledaren också en viktig faktor att ta hänsyn till. Genom att göra en grundlig undersökning av de olika företagen och deras erbjudanden kan man hitta det företag som passar ens behov och budget bäst.

10 tips för att säkerställa en lyckad badrumsrenovering

En badrumsrenovering kan vara ett stort projekt som kräver mycket planering och förberedelse. För att säkerställa att renoveringen blir lyckad och kvalitetssäkrad, följ dessa 10 tips:

 1. Gör en detaljerad projektbeskrivning i förväg för att ha en tydlig plan att följa.
 2. Var ute i god tid med att beställa armaturer, kakel och klinker samt möbler. Tänk på att entreprenörer ofta har bättre rabatter än vad du själv kan få, så avvakta med att göra din beställning tills du vet vad entreprenören kan få tag på.
 3. Ta in minst två offerter, gärna tre, för att säkerställa ett konkurrenskraftigt pris.
 4. Gör en sammanställning av anbuden för att vara säker på att du jämför äpplen med äpplen och inte äpplen med päron. Ingår till exempel kakel och möbler i priset?
 5. Använd en standardmall för ett juridiskt bindande kontrakt.
 6. Gör en tidplan med milstolpar och vite för entreprenören om inte tidplanen hålls.
 7. Kom överens, skriftligt, om du som byggherre ska köpa in något av materialet själv.
 8. Ha en bra och regelbunden dialog med projektledaren, följ upp hur arbetet fortlöper flera gånger i veckan.
 9. Gör en slutbesiktning som utförs av en extern besiktningsman och betala inte slutfakturan innan eventuella brister är åtgärdade.
 10. Kom ihåg att få all relevant dokumentation från entreprenören när projektet är slutfört för att ha allt dokumenterat för eventuell reklamation.

Med dessa tips kan du säkerställa en lyckad badrumsrenovering med konkurrenskraftiga erbjudanden och kampanjer. Lättskött och med slutbesiktning för att undvika eventuell reklamation.

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Att ta en enkätundersökning tar inte mycket tid och är helt anonymt. Det är ett enkelt sätt att ge feedback och bidra till förbättringar. Här är några fördelar med att ta en enkätundersökning:

 • Snabbt och enkelt
 • Anonymt och konfidentiellt
 • Bidrar till förbättringar

Genom att ta en enkätundersökning kan man ge värdefull feedback och hjälpa till att forma framtida beslut. Det tar bara några minuter och är helt förbehållslöst, så varför inte ta chansen att göra din röst hörd?

Vanliga Frågor

Hur mycket kan det kosta att renovera ett genomsnittligt stort badrum?

Priset för att renovera ett badrum varierar beroende på flera faktorer, inklusive storleken på badrummet, materialval, och arbetskraft. Generellt kan det kosta mellan 50 000 och 150 000 kronor att renovera ett genomsnittligt stort badrum i Stockholm.

Vilka tips finns för att minska kostnaderna vid badrumsrenovering?

För att minska kostnaderna vid badrumsrenovering kan man överväga att använda billigare material, som keramikplattor istället för marmor. Det kan också hjälpa att utföra vissa delar av renoveringen själv, som att måla eller ta bort gamla kakelplattor.

Vilka delar av badrumsrenoveringen kan jag utföra själv för att spara pengar?

Det finns flera delar av badrumsrenoveringen som man kan utföra själv för att spara pengar, inklusive att måla väggarna, ta bort gamla kakelplattor, och installera en ny toalett eller handfat.

Vad är de viktigaste aspekterna att tänka på när man renoverar ett badrum i Stockholm?

När man renoverar ett badrum i Stockholm är det viktigt att tänka på faktorer som ventilation, fuktighet, och värmeisolering. Det är också viktigt att se till att allt arbete utförs enligt gällande byggregler.

Hur skiljer sig priset för badrumsrenoveringar i olika städer som Malmö och Örebro?

Priserna för badrumsrenoveringar kan variera beroende på var i landet man befinner sig. Generellt sett kan det vara dyrare att renovera ett badrum i större städer som Stockholm och Malmö än i mindre städer som Örebro.

Vilka regler gäller för att få renovera ett badrum utan att anlita professionell hjälp?

Det är tillåtet att utföra vissa mindre renoveringsarbeten själv utan att anlita professionell hjälp, men för större arbeten krävs det oftast att man anlitar en certifierad hantverkare. Det kan vara bra att kontakta kommunen för att få mer information om vilka regler som gäller i ens specifika område.