Rätt moped

Precis som att människor är bra på att hetsa upp sig över sina favorit-fotbollslag, finns det mopedfantaster som kan tala i timmar om sina favoritmopeder och framförallt, de mopedfabrikat de gillar bäst. Mopeden har funnits i olika varianter sen i början av 1900-talet och har sen dess ökat stadigt i popularitet. Nu för tiden är den både en rolig leksak för femtonåriga motorintresserade ungdomar, och ett praktiskt fortskaffningsmedel för de som vägrar bil av olika anledningar.

Det finns en uppsjö av märken, och sen har de olika märkena också sina egna modeller. Det betyder att det garanterat finns skilda åsikter om vad som är bäst, och man får väl kanske prova sig fram själv då och se vilket mopedfabrikat som passar en själv bäst. Ett sätt att dela upp mopparna på är efter nationalitet. Både Italien och Sverige har många framgångsrika mopedmärken.

De glada italienarna

Den mest berömda italienska mopedmodellen är nog Vespa. Nu för tiden tror man att Vespa är en särskild sorts moped, men det är alltså en mopedmodell skapad av märket Piaggio under efterkrigstiden när det fanns stor efterfrågan på billiga fortskaffningsmedel. Vespa var den första mopeden som hade annorlunda kåpor än den traditionella moppen.

Garelli är en annan italiensk klassiker, som började med att tillverka coola mopeder till den stora massan, men som under 1980-talet gick över till att tillverka racing-motorcyklar. De har krönt stor framgång med sina snabba tvåhjulingar. En vintage Garelli är en populär och eftertraktad moppe som bringar in mycket pengar på begagnatmarknader.

De pålitliga svenskarna

Svenskarna å sin sida har kontrat med en hög mopedfabrikat som varit mer eller mindre framgångsrika genom åren. Ett företag som fortfarande finns och vars modeller fortfarande är väldigt omtyckta är Crescent. De säljer både mopeder, cyklar och tillbehör till båda nya och äldre mopeder av deras fabrikat, och är dyra på andrahandsmarknaden. Andra exempel är småländska Husqvarna, som också tillverkar symaskiner, men som i motorsportsvärlden är mer kända för sitt grymma mopedfabrikat. Även Monark, Skeppshult och Mustang bör nämnas i dessa sammanhang, eftersom de har lång historia av tillverkning av mopeder i bra kvalitet. Även äldre varianter av dessa är populära fortfarande.