För den som är tunnhårig

Om du lider av tunnhårighet eller begynnande sådan finns det idag flera bra hjälpmedel som hjälper till att motverka detta. Dels finns det olika preparat som effektivt motverkar håravfall, speciellt på ett tidigt stadium, samt olika behandlingar som t ex hårlaser som har visat sig vara en effektiv metod.

Ibland beror håravfall på en sådan enkel sak som vitaminbrist och då främst vitamin B. Det är detta vitamin som stärker hår och naglar och har man en brist på detta så kan det leda till håravfall. Det räcker då att äta kosttillskott med B-vitamin för att avhjälpa detta.  Det kan givetvis finnas andra orsaker till att man har håravfall, som till exempel ärftligt håravfall vilket är vanligt förekommande, speciellt hos män. Vill man motverka tunnhårighet kan man prova olika produkter som hjälper till att stärka hårsäckarna och stimulerar hårväxten. Det finns en uppsjö preparat som visat sig vara verkningsfulla. Bland dessa är Finasterid och Minoxidil kända.

Finasterid finns i tablettform och är det preparat som visat sig vara mest effektivt både genom att det förhindrar håravfall samt underlättar återväxten av hår. Dock är dessa preparat receptbelagda (Finpecia, Prospecia med flera). En del män som använder detta preparat kan få biverkningar i form av minskad sexlust (ca 4% drabbas av detta).

Minoxidil finns t ex i preparatet Rogaine. Det har visat sig vara verkningsfullt om man påbörjar behandlingen relativt tidigt då man inte hunnit tappa så mycket hår och heller inte har drabbats av håravfall under en längre period än fem år.  Detta preparat har dock inte visat någon påtaglig effekt vad gäller återväxten av håret, utan gör mest att det befintliga håret inte faller av så länge behandlingen pågår. Avbryter man behandlingen brukar dock håravfallet sätta igång igen så det är inget preparat som motverkar håravfall på sikt, men kan fungera bra under en längre sammanhängande period.

Alternativa preparat

Cynatine HNS (Keratin) är ett ämne som finns som en naturlig substans i kroppen och är en primär och viktig näringskälla för just hår, hud och naglar. Ämnet gynnar hårtillväxten och skyddar och reparerar håret samt stärker hårsäckarna. Håravfall beror nämligen till största delen på att hårsäckarna ”skrumpnar”. Det finns ett kosttillskott på den svenska marknaden som innehåller Cynatine HNS, nämligen ”Power Fibers”.

Power Fibers sortiment består även av produkter som gör att man effektivt kan dölja sitt håravfall. Det går till så att man blåser eller pudrar hårfibrer i sitt eget hår. Dessa fibrer gör då det befintliga håret tjockare utan att det ser onaturligt ut. Denna produkt kan användas både dagligen eller bara vid vissa tillfällen när man vill att håret ska se tjockare ut. Man tvättar sedan ur fibrerna nästa gång man tvättar håret. Det är en väldigt omtyckt produkt både på grund av den snabba effekten och för att det ser naturligt ut. Besök toppik.se för information om sådana produkttyper.

Det finns även andra hårvårdsserier som utvecklats för att motverka håravfall som t ex den amerikanska hårvårdsserien Trichology bestående av schampo, hårmousse och ett speciellt stärkande hårkoncentrat som masseras in i hårbotten.