Jägarens behov

Ingen vill använda den – men alla borde ha en. Det handlar om försäkringen.
I Sverige har hela 80% av hundägarna en hundförsäkring. Men det innebär även att 20% har valt att stå utanför detta försäkringsskydd. Det är lätt att tro att jägarna är de som i största grad väljer försäkring men det är inte så. Enligt försäkringsexpert Odd Einar Bruem på Svedea är jägarna en av de grupper som drar ner medeltalet för antalet försäkrade hundar.

 
Försäkringen bör bestå av olika bitar beroende på vilket skydd som eftertraktas. Grunden är en veterinärförsäkring vilket betyder att man kan få ersättning för veterinärvård förutsatt att man betalar en viss självrisk. Väldigt många väljer även en livförsäkring eftersom inköp av hund ofta kostar flera tusen.

Tillägg som kan förbättra

Som jägare bör man även titta på två försäkringstillägg som kan underlätta om oturen är framme. För det första är det Användbarhetsförsäkring. Precis som namnet visar handlar det om att ersättning kan fås om inte hunden är ”användbar”. Är det en jakthund det handlar om betyder det att försäkringen kan ge ersättning om hunden får en sjukdom, skadar sig eller av annan anledningen inte längre kan jaga. Skulle hunden dö är det däremot inte denna försäkringsdel som aktiveras utan i detta fall krävs livförsäkring. Den andra delen man även bör titta på är Rehabiliteringsförsäkring. All akut veterinärvård fås inom veterinärvårdsförsäkringen. Men när det sedan kommer till rehabilitering efteråt är det inte lika säkert att försäkringen täcker. Med detta tillägg kan man exempelvis få hjälp av sjukgymnast eller övningar på hundbadhus för att kunna röra sig fritt i vatten osv.

 
Kom även ihåg att den bästa försäkring du kan ge din hund är att hålla den så frisk och välmående som möjligt. Oturen kan man inte påverka – men förutsättningarna.

Utrustning

Det finns många faktorer som väger tungt när det är jakttider och rätt utrustning förenklar vistelsen i tornet. Via denna webbplats hittar du bra jakt och fiskeutrustning från outdoorexperten.se