Hårtrimmer är något en stor del av befolkningen har i sina hem och även de som inte äger en, vet vad det är. Dessa elektriska apparater ter sig mycket enkla, man håller dem mot håret och det faller av. Men hur fungerar de egentligen?
Ursprung
Någon gång mellan 1850-1890 uppfann en serbisk barberare vid namn Nikola Bizumic den första hårtrimmern. Denna var förstås inte elektrisk, utan manuell. Relativt snabbt efter att den blivit känd för omvärlden, spred den sig och blev populär. Detta på grund av att den var mer effektiv än en vanlig sax. Denna hårtrimmer fungerade genom att två vassa kam-liknande blad rörde sig i sidleds över varandra när handtaget pressades ner. Håret som då var mellan de båda kam-liknande bladen klipptes effektivt av. Det var ungefär samma princip som för en vanlig sax, som utnyttjar endast två vassa “tänder” för att pressa ihop håret och därmed klippa det. Så man kan tänka sig en hårtrimmer som en rad av många, små saxar.
När den elektriska versionen kom på 1920-talet fungerade den i princip på samma sätt. Två vassa, kam-liknande blad som snabbt rörde sig i sidleds. I början var den elektriska versionen mycket dyr och inget alla kunde ha råd med, men i och med att den elektriska tekniken blev billigare och billigare tog den elektriska hårtrimmern i stort sett över efter den manuella. Fortfarande finns det dock barberare och privatpersoner som använder sig av den manuella.
En modern elektrisk hårtrimmer
Idag går det att köpa hårtrimmers med en rad olika funktioner. Med de flesta brukar man få med sig olika kammar, för att kunna ställa in exakt hur långt man vill ha håret klippt. Hårtrimmers är i regel inget som är till för långt hår, då den längsta klipplängden brukar ligga på strax över fyra centimeter på de flesta trimmers för vanligt hår. Det finns även hårtrimmers för skägg samt för näs- öron- och ögonbrynshår, vilka har en betydligt kortare längsta klipplängd.
Vissa har rörliga huvuden för att man lättare ska kunna klippa sitt eget hår och en del har funktioner för att inte irritera huden lika mycket. Många är även laddningsbara så man slipper ha hårtrimmern fastsittande i väggen medan man klipper. En elektrisk hårtrimmer kostar idag vanligtvis mellan någon hundralapp och upp till två tusen kronor, beroende på vilka typer av funktioner man vill ha. På grund av den höga friktionen som uppstår behöver hårtrimmers smörjas regelbundet.