Vad din trafikskola kan erbjuda dig

Vad din trafikskola kan erbjuda dig

Du måste genomföra ett antal moment innan du kan ta körkort, och din trafikskola kan hjälpa dig med de flesta. Även om det kan variera något från trafikskola till trafikskola är utbudet oftast ungefär detsamma. Din trafikskola erbjuder dig helt enkelt allt det du behöver för att ta ditt körkort, oavsett om du har möjlighet att övningsköra på egen hand eller ej. Här berättar vi vad din trafikskola vanligtvis kan erbjuda dig.

Detta erbjuds

  • Introduktionsutbildning: Denna kurs bör du och din framtida handledare gå på trafikskolan för att handledaren ska få övningsköra med dig. Det är en teoretisk utbildning.
  • Riskutbildning: Denna innehåller en teoretisk och en praktisk del. Under den teoretiska delen diskuteras alkohol, trötthet och andra risker vid bilkörning. Den praktiska delen kallas även för halkbana, och du övar bland annat på att köra under riskfyllda förhållanden, men din körskola försäkrar att det sker på ett säkert sätt.
  • Utbildning för att köra personbil, det vill säga B-körkort: Körskolan ger dig under denna del utbildning i ett antal moment. Dels går du en teorikurs där du lär dig om teman såsom trafik och miljö, landsväg & motorväg, stadstrafik, mörker, halka och parkering samt om fordon och säkerhet. Förutom detta får du givetvis övningsköra. Du väljer själv hur stort antal lektioner du bör ta, och du kan blanda dessa med att köra privat.
  • Utbildning för att köra med släp: detta är en utökning av utbildningen för att ta B-körkort. Du lär dig att koppla på och av släpet samt att köra med släp.
  • Utbildning för att köra med tunga släp: Här lär du dig att köra med tunga släp efter personbil. Det kan till exempel röra sig om att köra med en hästtransport eller en stor husvagn.

Vad behöver du?

Som du ser kan din körskola erbjuda dig många olika slags utbildningar. Fundera därför på vad du behöver, vilken typ av bil du kommer att köra, och om du kommer att behöva köra med tunga släp. Vissa tycker att det är enklast att bara lära sig köra en automatväxlad bil. det må vara sant, men tänk då på att du begränsar dig till att bara köra automatväxlade bilar. Det varierar även hur många körlektioner man väljer att ta med sin trafikskola, beroende på hur mycket man kan övningsköra privat.

Prata gärna med en körskola för att höra vad de har att erbjuda och vilka moment du måste göra för att få ditt körkort.