Hur skiljer sig hybridcyklar från andra cyklar?

Cykel en bra investering

Genom att köpa en hybridcykel får du det bästa från två världar, då den kombinerar den hållbarhet och tuffhet som du får från en mountainbike med racercykelns förmåga att färdas snabbt på plana underlag. Det gör hybridcykeln till ett utmärkt alternativ för dig som funderar på att börja pendla mellan jobbet och hemmet. Hybridcyklar är relevant billiga cyklar som är väldigt mångsidiga även om det inte klarar allt.

En hybridcykel kan du även använda i terräng, på ett liknande sätt som en mountainbike, vilket inte är att rekommendera med en racercykel. Trots att hybridcykeln kan användas på fler underlag än en racercykel, bör du dock undvika att cykla med den i de tuffare MTB-spåren.

Växling och bromsar

Växlingen på hybridcyklar är som standard inställda för cykling på vägar. Växlingen påminner dock en hel del om växlingen på mountainbikes. Den stora skillnaden är att mountainbikes har en växling som lämpar sig bättre för att cykla i tuffare terräng samt uppför och nedför branta backar. Det gör att det kan vara svårt att hålla en bra takt när du använder en mountainbike för att cykla på vanliga vägar, eftersom växlingen inte är inställd för höga hastigheter när du cyklar horisontellt. Växlingen på hybridcyklar är dock inställd för just detta ändamål.

Bromsarna på en hybridcykel brukar sitta på “rätt” ställe, nämligen längst ut på styret, vilket gör dem enklare och mer bekväma att använda. På en racercykel kan du ofta behöva sträcka dig längre för att nå handbromsen. De flesta tillverkare av hybridcyklar är väl medvetna om att cyklarna främst kommer användas för vardaglig cykling. Därför ger de dig möjligheten att montera pakethållare och stänkskärmar på cykeln, vilket underlättar för dig som vill pendla på cykeln.

Bör jag köpa en hybridcykel?

För att besvara den frågan behöver du tänka på vilken typ av cykling du har tänkt ägna dig åt framöver. Ser du dig själv sicksacka fram i trafiken medan du pendlar till jobbet, cykla med ungdomarna i MTB-spåret eller bara cykla omkring på stan och utföra ärenden en solig vårdag? Det är den viktigaste frågan du behöver besvara för att veta vilken typ av cykel du bör köpa. När du har rätat ut det frågetecknet har du förmodligen på känn vilken typ av cykel som passar just dig.