Gå en HLR-kurs och rädda liv

Gå en HLR-kurs och rädda liv

Du har kanske läst om en HLR-kurs och tyckt att den var intressant, men tänkt att du inte har någon nytta av att kunna hjärt-lungräddning? Många människor är inte medvetna om hur pass vanligt det är att våra medmänniskor drabbas av hjärtinfarkt och andra sjukdomstillstånd där hjärt-lungräddning kan innebära skillnaden mellan liv och död. När man tvingas uppskatta hur många som årligen drabbas av hjärtinfarkt gissar många på att det rör sig om att par tusen personer. Det är dock betydligt fler än så som årligen dör av hjärtinfarkt och antalet drabbade är betydligt högre.

Varje år drabbas cirka 30 000 svenskar av hjärtinfarkt och i 7 700 av dessa fall leder infarkten till dödsfall. Hjärtinfarkt är ett sjukdomstillstånd som inte är detsamma som hjärtattack, då den som drabbas av infarkten ofta inte uppvisar några symptom. Det är också ett tillstånd som inte bara drabbar äldre människor utan kan inträffa i alla åldrar. Allt från unga barn till vuxna och äldre personer kan när som helst få en hjärtinfarkt.

Så kan en HLR-kurs hjälpa dig rädda liv

Faktum är att hjärtinfarkt är en av de vanligaste orsakerna till att dödsfall inträffar i vårt land. Om du befinner dig i närheten av en person som får en hjärtinfarkt, oavsett om situationen uppstår i ett offentligt utrymme såsom i en shoppinggalleria eller på en flygplats eller på din arbetsplats, är det viktigt att känna till att du kan öka den drabbade personens möjligheter att överleva infarkten. Vid en hjärtinfarkt räknas varje minut och tills ambulans anländer till platsen bör du utföra hjärt-lungräddning (HLR) för att försöka rädda den drabbade.

För att kunna utföra hjärt-lungräddning är det dock viktigt att du vet hur du ska gå tillväga. Genom att gå en HLR-kurs får du den teoretiska och praktiska kunskap som krävs för att rädda liv. Som vi nämnt räknas varje minut vid en hjärtinfarkt och det tar ofta åtminstone 5-10 minuter för ambulans att nå fram till den drabbade. Dessa få minuter kan vara helt avgörande för huruvida personen kommer att överleva eller inte. Därför är det alltid en god idé att utbilda sig i HLR genom att gå en HLR-kurs.

Hitta rätt HLRutbildning

Det finns en uppsjö alternativ när det kommer till kurser i HLR. Varje större ort har ett flertal möjligheter att erbjuda kompetent och bra undervisning i livräddningens grunder. För att komma till HLRutbildningar omkring Stockholm hänvisar vi till denna webbplats som länkas i texten. Det finns åtskilligt att vinna på att gå dessa utbildningar och när det väl gäller, är det en fråga som kan rädda liv. Vi hoppas att du vill bidra till ökad trygghet i samhället genom detta.