Balanscyklar bättre än barncyklar med stödhjul

Balanscyklar bättre än barncyklar med stödhjul

Balanscyklar, även kända som gåcyklar, är en slags barncykel som helt saknar pedaler och därför kräver att barnet använder fötterna för att ta sig framåt. Vissa balanscyklar är gjorda för att passa barn så unga som 18 månader, men två år är en vanligare ålder för barn att börja använda balanscykel.

En nyckel med att lära sig cykla på vilken typ av cykel som helst är balansen. Att lära sig balansera är någonting man har nytta av oavsett om man cyklar på en mountainbike, en racercykel eller till och med en moped eller motorcykel. Därför är balanscyklar ett bra val för barn att lära sig cykla. De är inte bara roliga att använda, utan de utvecklar redan från start den motorik som krävs för att barnet ska kunna balansera på sin cykel.

På en vanlig cykel med pedaler och träningshjul uppmuntras barnet att i första hand lära sig trampa på pedalerna och i andra hand balansera på cykeln. Detta kan göra att det tar längre tid för barnet att cykla när väl träningshjulen har avlägsnats från cykeln och balansen plötsligt hamnar i fokus. När det är dags för ett barn att börja använda en barncykel med pedaler, kommer barnet ha nytta av att ha använt en balanscykel. Detta då barnet redan har den balans som krävs och uteslutande kan fokusera på att lära sig trampa på pedalerna.

Så vet du att barnet är redo för en balanscykel

Innan ditt barn bör använda en balanscykel är det viktigt att barnet har lärt sig att gå. Barnet måste förutom att balansera även kunna skjuta sig framåt med hjälp av benen, vilket inte är möjligt om barnet inte kan gå. Barnet behöver också kunna stå över sin balanscykel med bägge fötterna på marken. Detta säkerställer att barnet har kontroll över cykeln och har den stabilitet som krävs för att stanna eller sätta ner fötterna på marken.

Du bör inte tvinga barnet att använda en balanscykel, utan barnet behöver få en positiv upplevelse för att kunna lära sig cykla. Om du pressar ditt barn att cykla kan detta medföra att barnet får en negativ upplevelse.