Att byta assistansbolag

I Sverige finns det omkring 15 000 personer som har rätt till hjälp av ett assistansbolag. Men det är inte 15 000 personer i Sverige som är nöjda med sin assistans. Faktum är att många är ganska missnöjda, och en stor del har funderat – eller funderar på att – byta assistansbolag.

Exakt varför man gör detta kan det finnas många skäl till. Många vittnar om att det nuvarande assistansbolag man har inte har särskilt god tillgänglighet. Andra tycker att organisationen är undermålig och att bemötandet inte är så bra. En del brukare i Sverige kan istället vara missnöjd med själva assistansen i fråga. Just tillgängligheten är avgörande. Har man hjälp av ett assistansbolag är det kritiskt att man kan få tag på folk när det behövs. Givetvis beror det lite på vilket tillstånd brukaren har, men i många fall är det av allra högsta vikt att ens assistansbolag kan erbjuda god tillgänglighet. Som brukare har man rätt att välja vem som ska utföra hjälpen. En del väljer att ha en nära anhörig eller vän som personlig assistent. Väldigt många väljer dock att ta hjälp av ett privat assistansbolag eller ett kooperativ, som det finns många av i Sverige. Det kostar inget extra för brukaren, och det gör att man har många aktörer att välja mellan. Tyvärr har en del privata aktörer varit i blåsväder för felaktigheter i assistansen.

Assistensförmedling

På senare tid har det dykt upp aktörer vars syfte är att förmedla assistans. Det kan jämföras med låneförmedlare, där en central aktör talar med olika låneinstitut för att ge kunden den bästa räntan, till exempel.

Att använda sig av en assistansförmedling har blivit mer populärt på senare år. Det finns ett par fördelar med det. Till exempel är det gratis för brukaren, och en seriös förmedlare tar sig tiden att verkligen gå in på djupet i din situation. Eftersom de har god kunskap kring vilka assistansbolag som finns i Sverige, kan de också rekommendera ett som är bra. Givetvis bör man inte lite blint på detta – man bör alltid gå på magkänslan och jämföra lite på egen hand. Dock kan det vara en tidssparare.