Vad du behöver veta om överfallslarm

Känner du dig rädd när du är ute och springer? Tycker du det är läskigt att gå hem själv från krogen? Då kanske överfallslarm är något för dig.
Ett överfallslarm är ett mindre larm som du kan bära med dig var du än är. Larmen är små och tar inte mycket plats men däremot låter de desto mer. Syftet med att låta högt är så klart att skrämma bort den som hotar dig men också för att väcka uppmärksamhet hos omgivningen. På de flesta av larmen finns en sprint som du drar ut för att aktivera larmet. Själva sprinten sitter fast i ett snöre eller kedja. Vid en farlig situation kan du dra loss sprinten helt och kasta iväg den. På sätt blir det omöjligt för den som attackerar dig att stänga av larmet. Det finns inga särskilda lagar eller regler runt överfallslarm så det är fritt fram för både barn och vuxna att använda dem.

Modeller av överfallslarm

Överfallslarmen är små, ungefär som bilnyckel till storleken. De finns i många modeller och färger. Det finns till och med larm som ser ut som smycken och är väldigt fina. Du kan köpa larm i form av armband, halsband och nyckelringar. Armbanden och halsbanden finns i stilren design som går i guld, silver och svart. För dessa smycken fungerar larmet lite annorlunda. Larmet är då kopplat till en till app som larmar till de personer som du har valt ut. Personerna som i ditt nätverk kommer då se exakt var du befinner dig på en karta i appen.

Att tänka på

Om du bär med dig ett överfallslarm så tänk på att ha det lättillgängligt. Du kan ha det i en ficka, en väska eller kanske i din hand. Om du vet att du kommer vara ensam är det kanske bäst att ha larmet i din hand. Att leta i en väska eller en ficka finns det kanske inte tid till om oturen skulle vara framme. Tänk på att testa ditt larm när du får det så du vet hur det fungerar. Det är också bra att regelbundet testa larmet så att inte batteriet i larmet har tagit slut. Även om du använder ett överfallslarm så tänk på att vara försiktig. Undvik att vara ensam på platser som kan vara farliga och ha gärna sällskap med dig när du är ute och springer, promenerar eller går hem från krogen.