Hur blir man astronaut

Grundläggande krav och utbildning

För att bli astronaut är det första steget att uppfylla de grundläggande kraven som rymdorganisationer som NASA, ESA eller Roscosmos ställer. Detta inkluderar ofta en relevant universitetsutbildning inom områden som ingenjörsvetenskap, biologi, fysik, matematik eller datavetenskap.

En bachelor’s degree är ett minimum, men många astronauter har även avancerade grader som en master eller doktorand.

Dessutom är det viktigt med god fysisk hälsa och en stark mental beredskap. Kunskaper i flera språk, särskilt engelska och ryska, kan också vara fördelaktigt.

 • Utbildningsbakgrund:
  • Ingenjörsvetenskap
  • Biologi
  • Fysik
  • Matematik
  • Datavetenskap
 • Akademiska grader:
  • Bachelor’s degree (obligatorisk)
  • Master’s degree (meriterande)
  • Doktorand (meriterande)
 • Språkkunskaper:
  • Engelska (obligatorisk)
  • Ryska (meriterande)
 • Fysisk och mental hälsa
Krav Detaljer
Utbildningsnivå Minst en bachelor’s degree inom relevant område
Ytterligare utbildning Master’s degree eller doktorand är meriterande
Språk Engelska är nödvändigt, ryska är meriterande
Fysisk hälsa God fysisk hälsa krävs för att klara av rymdfärder
Mental beredskap Stark mental beredskap för att hantera de påfrestningar som rymdfärder innebär

Flygerfarenhet och militär bakgrund

En stor del av astronautkandidaterna har en militär bakgrund och betydande erfarenhet av att flyga högpresterande jetflygplan. Flygerfarenhet är särskilt värdefull eftersom den ger praktisk kunskap om att hantera extrema situationer och komplexa system, vilket är överförbart till rymdfärder. Det är inte ett absolut krav att vara pilot eller komma från militären, men det kan definitivt ge en konkurrensfördel i urvalsprocessen. Det är också viktigt att ha förmågan att arbeta i team under stressiga förhållanden.

Ansökningsprocessen

Ansökningsprocessen för att bli astronaut är extremt konkurrenskraftig och kräver noggrann förberedelse. Kandidater måste genomgå en serie psykologiska och fysiska tester för att visa att de är lämpliga för rymdfärd. Detta inkluderar allt från simtest till rymdpromenad-simuleringar. Det är också viktigt att ha en stark professionell bakgrund med relevant arbetslivserfarenhet. Att skapa ett imponerande CV och personligt brev är avgörande för att ens komma i beaktande för en astronautposition.

Utbildning och träning

När en kandidat har accepterats i ett astronautprogram, börjar en intensiv utbildnings- och träningsperiod. Detta kan inkludera allt från överlevnadsträning till att lära sig att manövrera rymdfarkoster. Kandidater genomgår även vetenskaplig och teknisk träning för att förbereda dem för de experiment och uppgifter de kommer att utföra i rymden. Träningen är utformad för att simulera de utmaningar som astronauter kommer att möta, inklusive viktloshet och isolering. Det är en lång och krävande process som kan ta flera år att slutföra.För att bli astronaut krävs högskoleutbildning i naturvetenskap, erfarenhet av komplexa system och genomgången av en rigorös urvalsprocess hos en rymdorganisation.

Specialisering och uppdragsträning

Efter den grundläggande utbildningen väljs astronauter ofta för att specialisera sig inom ett visst område, som till exempel robotik eller geovetenskap. Detta följs av specifik uppdragsträning där de förbereder sig för de specifika målen och uppgifterna för deras tilldelade rymdmission. Detta innebär ofta att arbeta med internationella team och kan inkludera träning vid andra nationers rymdanläggningar. Det är under denna tid som astronauter verkligen börjar förstå de specifika kraven för deras kommande rymdäventyr.

Livet efter rymden

Att bli astronaut är inte bara en karriär; det är en livslång förpliktelse. Efter att ha återvänt från rymden, fortsätter många astronauter att arbeta inom rymdorganisationer, dela med sig av sina erfarenheter och bidra till utbildning och forskning. De kan också föreläsa, delta i utbildningsprogram, och hjälpa till att utveckla framtida rymdmissioner. Många blir också ambassadörer för rymdforskning och uppmuntrar yngre generationer att utforska STEM-ämnen (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Livet efter rymden kan vara lika givande som själva resan till stjärnorna.För att bli astronaut krävs högskoleutbildning i naturvetenskap, erfarenhet av komplexa system och genomgången av en rigorös urvalsprocess hos en rymdorganisation.